Fairtrade blijft het favoriete ethische label voor Belgische shoppers
Sinds 2008 voeren Fairtrade en GlobeScan dit onderzoek uit om inzicht te krijgen in de consumentenprioriteiten, houdingen en percepties ten aanzien van het Fairtrade-label. De meest recente enquête werd gehouden in februari en maart 2025, waarbij België een van de 13 deelnemende landen was.


Opnieuw is Fairtrade het meest zichtbare en vertrouwde ethische label voor consumenten in België, vooral onder Gen Z, Millennials en vrouwen, volgens onderzoeksresultaten die vandaag door Globescan zijn gepubliceerd.
De bekendheid van het Fairtrade-label onder Belgische consumenten bedraagt 85%, een stijging van 6% vergeleken met het vorige onderzoek. Het vertrouwen in het label blijft ook hoog: 84%, of meer dan acht op de tien die het label herkennen, hebben er vertrouwen in.
De enquête, uitgevoerd in 13 landen, waaronder België, betrof meer dan 12.900 individuen. In België blijkt uit de resultaten dat 30% van de consumenten maandelijks één of meer Fairtrade-producten koopt, terwijl 42% af en toe Fairtrade-producten koopt. De meest frequente kopers zijn ouder dan 35 jaar, gevolgd door de groep van 18-24 jaar.
“Het is inspirerend om te zien dat de erkenning en het vertrouwen in Fairtrade hoog blijven en dat consumenten de impact van Fairtrade op boeren en arbeiders blijven erkennen”,
aldus Lisa Prassack, CEO van Fairtrade International.
Belgische consumenten zijn bijzonder bewust van de sociaaleconomische kwesties die samenhangen met de producten die ze kopen. Zelfs in tijden van economische druk en inflatie is meer dan de helft van de consumenten nog steeds bereid iets meer te betalen om ervoor te zorgen dat boeren een eerlijke prijs ontvangen.
Het Fairtrade-label heeft een aanzienlijke symbolische waarde. Volgens de enquête zegt 68% van de consumenten dat het label een positieve invloed heeft op de merken die het dragen, waarbij de sterkste positieve indruk wordt waargenomen bij 18-34-jarigen en ouders. Bovendien is twee derde van de consumenten die het label herkennen, het erover eens dat het hen helpt ethische en verantwoorde producten te identificeren.
De reputatie van Fairtrade reputatie is sterk verbonden met sociale impact. Uit de enquête blijkt dat twee op de drie consumenten Fairtrade associëren met sociale kwesties, met name werknemersrechten en het nastreven van betere levensstandaarden. Bovendien voelt 60% van de consumenten dat ze door Fairtrade-producten te kopen deel uitmaken van een gemeenschap die opkomt voor eerlijkheid en rechtvaardigheid. Milieu-inspanningen, zoals het bestrijden van ontbossing en het beschermen van biodiversiteit, worden ook vaak geassocieerd met het Fairtrade-label.
Voor sommige resultaten is een lichte daling is ten opzichte van de vorige enquête in 2021, toegeschreven aan een grotere kritische houding van consumenten ten opzichte van ethische labels. Ook al is meer dan 50% van de consumenten bereid om iets meer te betalen voor Fairtrade-producten, bevestigt de enquête dat prijs nog steeds de grootste belemmering blijft bij de aankoop van Fairtrade-producten.