Hoofdnavigatie

Main Navigation

Brug tussen beleid en praktijk: Het bevorderen van leefbare inkomens & lonen in agrarische toeleveringsketens

  • 20.05.25
  • Leefbaar loon

Op 20 mei organiseerden wij in Brussel, in samenwerking met het Europees Economisch en Sociaal Comité (EESC), het Fair Trade Advocacy Office (FTAO) en Fairtrade International, het evenement "Bridging Policy and Practice: Advancing Living Incomes & Wages in Agricultural Supply Chains".

Meer dan 160 belanghebbenden - boeren, beleidsmakers, bedrijven en maatschappelijke organisaties - kwamen samen om de voortgang naar leefbare inkomens en lonen in landbouwketens te versnellen. Het programma combineerde keynote speeches, paneldiscussies en concrete actieplannen.

De dag opende met welkomstwoorden van Philippe Weiler (Fairtrade Belgium), Virginia Enssle (FTAO) en Yeo Moussa van de Fairtrade-gecertificeerde cacaocoöperatie Yeyasso uit Ivoorkust, die stelde: ‘Producenten zijn vernieuwers, geen slachtoffers. Beleid faalt zonder onze stem’.

Guillaume Delautre, projectleider bij de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO), benadrukte het cruciale belang van leefbare lonen en inkomens in de strijd tegen werkende armoede en ongelijkheid. Hij lichtte de rol van de ILO toe, waaronder het definiëren van leefbare lonen, sociale dialoog voor implementatie en beleidsondersteuning voor overheden.

Matthias Altmann introduceerde de Fairtrade Public Policy Roadmap on Living Incomes en Living Wages, waarin drie kerntaken voor overheden worden uiteengezet:

  1. Als regelgevers: coherente kaders creëren
  2. Als economische actoren: inkoopbeleid en subsidies benutten
  3. Als partners: multistakeholder-samenwerking bevorderen

De eerste paneldiscussie, gemodereerd door Heidi Hautala (voormalig Europarlementslid en FTAO-bestuurslid), behandelde de rol van overheden als regelgevers. Panelleden Leonard Mizzi (Europese Commissie, DG INTPA), Charlotte Bernhard (Nederlands ministerie voor Buitenlandse Zaken), Pamela Rocha (Ambassade van Ecuador) en Michael Ekow Amoah (Ghana Cocoa Board) waren het erover eens dat het tijd is voor daadkrachtig overheidsoptreden.

Leonard Mizzi verwoordde het zo: "Afrika's handelsintegratie is cruciaal. We moeten van hulp naar investeringen in veerkrachtige waardeketens." Charlotte Bernhard voegde toe: "Een leefbaar inkomen is een stap naar mensenrechten. De Nederlandse 'smart mix' combineert wetgeving, subsidies en dialoog."

Het tweede panel, onder leiding van Honoré Johnson (IDH), focuste op overheden als partners. Philipp Wagnitz van Lidl International, Benjamin Ayogdaa Akane van de cacao coöperatie ‘Kukuom AGL Cocoa Cooperative Farmers & Marketing Union’, Charles Snoeck van IDH en Miguel Zamora van ICO deelden inspirerende voorbeelden van multistakeholder-samenwerking, zoals het Belgische Beyond Chocolate-initiatief (met 70+ partners) en Lidl's WayToGo!-project.

Jean-Luc Crucke, Belgisch minister van Mobiliteit en Klimaattransitie, sloot de dag krachtig af: *"Een cacaoboer verdient €1 per dag; een chocoladereep verkoopt voor €3,50. Dit is geen economie - dit is onrecht. Eerlijke handel is een mensenrecht, geen luxe."*

Twee transversale thema's kwamen prominent naar voren:

  • Gendergelijkheid: "Vrouwen produceren 60% van ons voedsel maar verdienen 20% minder", benadrukte Verena Aichele (DM)
  • Klimaatbestendigheid: "Agroforestry buffert klimaatrisico's, maar boeren hebben premies nodig om te verduurzamen", aldus Solomon Boateng (Kuapa Kokoo, Ghana)

De boodschap was duidelijk: leefbare inkomens en lonen zijn mensenrechten. Om ze te realiseren, zijn concrete beleidskaders nodig waarin producenten centraal staan. Hun stemmen moeten de oplossingen sturen - zonder hen falen beleid en beloften. De tijd om actie te ondernemen is nu.

Meer informatie vind je in ons verslag en aftermovie.

Aftermovie - Bridging Policy and Practice: Advancing Living Incomes & Wages in Agricultural Supply Chains