Hoofdnavigatie

Main Navigation

Chetna Organics zorgt voor een revolutie in de katoenteelt

  • Biologische landbouw
  • Katoen

Een van de belangrijkste focuspunten is de ondersteuning die Chetna aan boeren biedt om over te schakelen op biologische landbouwmethoden. Zo begon de kleine gemeenschap van Halugudha, bestaande uit 35 families, tien jaar geleden met het leren van biologische landbouwtechnieken dankzij Chetna.

India is de op één na grootste katoenproducent ter wereld. Chetna Organic, dat sinds 2004 Fairtrade-gecertificeerd is, verenigt 9.000 kleinschalige boerenfamilies verspreid over drie Indiase deelstaten en zet zich in voor het welzijn van hun gemeenschappen. Ze produceren jaarlijks 10.000 ton katoen, stimuleren biologische landbouw en verbeteren het levensonderhoud van de boeren via initiatieven zoals steun bij het verkrijgen van zaden en het ter beschikking stellen van koeien.

Farm to Fibre: inspiring stories of farmers from Chetna Organic Agriculture Producer Company Ltd.

Hoe maakt Fairtrade het verschil?

De coöperatie Chetna Organic Agriculture Producer Company Ltd werd in 2004 Fairtrade-gecertificeerd met toen 300 actieve boeren in de deelstaat Telangana. Sindsdien is de coöperatie uitgebreid naar twee andere deelstaten en telt nu 9.000 boerenfamilies, met een sterke inzet voor het welzijn van hun gemeenschappen. De leden produceren jaarlijks 10.000 ton katoen.

Een belangrijk engagement van Chetna is het begeleiden van boeren bij de overstap naar biologische landbouw. Dankzij Chetna kon de kleine gemeenschap van Halugudha – 35 gezinnen – tien jaar geleden starten met het leren van biologische landbouwtechnieken. De Fairtrade-premie werd gebruikt voor de aankoop van niet-genetisch gemodificeerde zaden, waardoor families konden stoppen met het gebruik van gemodificeerde variëteiten. Hierdoor daalden hun landbouwkosten – ze hoefden geen chemische meststoffen meer te kopen – en steeg hun opbrengst dankzij het aanleren van biologische methodes voor plaagbestrijding en bemesting. Hun inkomen nam eveneens toe.

Chetna voorziet de gezinnen ook van koeien, zodat ze beschikken over mest als aanvulling op organische meststoffen, melk voor hun voeding en de mogelijkheid om overtollige melk te verkopen voor extra inkomsten.

Shushila is een boerin en lid van Chetna. “Fairtrade en Chetna Organics hebben onze katoenteelt duurzaam gemaakt,” legt ze uit.

De opleidingen door experten van de coöperatie leren de boeren goede praktijken aan voor, tijdens en na het plantseizoen.

“Tijdens de voorseizoenopleiding leerden we planttechnieken en het gebruik van organische mest. De middenseizoenopleiding focuste vooral op de bestrijding van insecten en plagen, en in de oogstopleiding leerden we nieuwe vaardigheden rond oogsten, opslag van katoen en strategieën om onze producten tegen een competitieve prijs op de markt te brengen.”

De opleidingen van Chetna bieden vrouwen bovendien een extra voordeel: ze ontwikkelen er hun besluitvaardigheid en leiderschapskwaliteiten. Voor 200 vrouwen werden kansen tot leiderschap geïdentificeerd, zoals het beheer van nieuwe kwekerijen, die bijdragen aan meer biodiversiteit op hun velden.

Vandaag geeft Shushila zelf ook opleidingen, waarbij ze haar kennis deelt en bijdraagt aan het welzijn van boerenfamilies en hun gemeenschappen.

“Dankzij deze opleidingen hebben wij, vrouwen, meer kennis over biologische landbouw, biodiversiteitsbevorderende praktijken en onze eigen emancipatie.”